Miből áll az öntözőrendszer?

Lássuk az automata öntözőrendszert kicsit bővebben.

Az automata öntözőrendszer szórófejei és csővezetékei a föld alatt helyezkednek el. Víznyomás hatására a szórófejek kiemelkednek a talajszínt fölé, majd az öntözés végén egy rugó húzza vissza nyugalmi állapotba ezáltal a kert használatát az öntözőfejek nem zavarják. Azt, hogy ezt automatikusan tegye egy vezérlő berendezés irányítja.

A programozható öntözőrendszer vezérlőegység elektromos szelepeken keresztül juttatja ki a vizet növényeink számára. Lehetővé teszi a megfelelő terület pontos időben történő öntözését és pontos vízmennyiséggel való egyenletes ellátását. Beosztja a rendelkezésre álló percenkénti vízmennyiséget és gondmentessé teszi az öntözést. A vezérlő elektronika egy akkumulátor segítségével áramszünet esetén is megtartja a programot, de öntözést így nem képes indítani.

ontozorendszer_topontozo (93)
Az öntözőrendszer az elektromos mágnes szelepeken keresztül, törpefeszültségű (24 V) elektromos jel hatására nyitják és zárják a szelepet, tehát indítják és állítják le az öntözést. Az elektromos jelet a vezérlő elektronika adja a szelepeknek.
A beállított programnak megfelelően az öntözőrendszer a legalkalmasabb időpontban – rendszerint hajnalban – a víznyomástól és beépített szórófejek típusától függően, 1–2 óra alatt észrevétlenül megöntözi a gyepet és a növényeket. Az öntözőrendszer esőérzékelője viszont letiltja az automatika működését, használatával elkerülhető az eső utáni, vagy csapadékos időszakban történő öntözés. A belsejében kis nedvszívó korongok magukba szívják a lehulló esővizet és ettől megduzzadnak. Átkapcsolnak egy mikrokapcsolót, amely az öntözés szüneteltetését jelzi a vezérlőnek. Eső után ezek a korongok a széltől és hőmérséklettől függően a földdel közel azonos időben száradnak ki, s aktiválják az öntözőrendszert. A kapcsoláshoz szükséges csapadék mennyisége állítható.
A rendszerbe automatikus ürítő szelepek vannak beépítve, melyek a téli leállítást nagyon egyszerűvé teszik.
Ma már egyre népszerűbb, sőt vannak kerületek, települések amelyeknél az építkezés során kötelezővé tették az öntözőrendszer beépítését is.

Öntözőrendszer felépítése

Öntözőrendszer felépítése

További információk:
Az öntözőrendszer előnyei>>
Tévhitek az öntözőről>>
Az öntözőrendszer felhasználási területei>>
Hogyan lehet nekem öntözőrendszerem>>

Bizonyára rengeteg kérdés merült még fel önben amelyet a fenti cikkünk nem érintett.
Hívjon minket bizalommal, szakembereink állnak rendelkezésére!
Ingyenes szaktanácsadás>>