Öntözőrendszer kivitelezés…Így készül…

Jó minőségű öntözőrendszer telepítése, kivitelezése külön szakma, gyakorlatot igénylő feladat. Egy profi csapat már tervezéskor figyelembe veszi a talaj tulajdonságait, a kertben vagy meglévő vagy telepíteni kíván növények igényeit, a helyi klímát, a gyep típusát.
Ahány öntözős szakember annyiféleképpen fognak hozzáfogni egy öntözőrendszer telepítéshez, de az alapoknak, a sorrendiségnek, a szakmai szabályoknak betartása mindenkinél egyformán érvényesülnie kell.

A kerti viszonyok megítélése rendkívül fontos a kivitelezés szempontjából.Két lehetőség állhat fenn: Önnek vagy egy már szépen kialakított beültetett kész kertje van vagy most fogja ezt megtenni ezt. Figyelembe kell venni, hogy már feltöltött kertről van szó vagy még csak ezután fogják földdel feltölteni.  Azt tudnia kell, hogy az öntözőrendszer telepítése ásással, sárral, koszolással fog járni, a munkások burkolatokra sarat hordhatnak. Ha beültetett kertje van és utólagos öntözőrendszer beépítés mellett döntött mindenképp tisztázza előre, hogy a munka végeztével hogyan fogják helyreállítani a kert eredeti látványát.

A pontos beállítás nagyon fontos...


Nézzünk telepítőink hogyan dolgoznak, hogyan készül egy automata öntözőrendszer:

 • a helyszínre való megérkezés után birtokba veszik a kertet, kipakolják szerszámaikat, az öntözőrendszer alkatrészeit
 • majd átbeszélik a tulajdonossal, az építkezés megbízottjával, hogy mi fog történni, milyen ütemben
 • mivel kollégáink már előre felmért és megtervezett öntözőrendszer terv szerint dolgoznak, így nekikezdenek az árkok kiásásának. Ez általában az vízvételi helytől kezdve történik. Az ásás történhet kézzel vagy árokásó gép alkalmazásával. Mivel sokszor több zónás öntözőrendszerek készülnek, így ásás után labirintusnak tűnhetnek a kiásott árkok:)
 • ha öntözésre hálózati vizet használva történik majd az öntözés a főelzáró és ürítő szelepet a fagyhatár alatt kell elhelyezni, ezért ez a vízóraaknába kerül elhelyezésre. Kút vagy ciszternából való öntözés esetén is kialakításra kerül a víztelenítési lehetőség.
 • kialakításra kerül az előre megtervezett helyen a mágnesszelepeket magába foglaló doboz. A doboznak talajba süllyesztettnek és jól alá drénezettnek kell lennie. Érdemes geotextiliát alá tenni, hogy a növények és esetleg apró állatok ne tudjanak kárt tenni a dobozban.  A vízforrástól a mágnesszelepig tartó részt nevezzük gerincvezetéknek, ez egy állandó nyomás alatt álló csőrendszer, amely kemény falú (KPE) polietilén műanyagból áll.
Mágnesszelep doboz szerelés...

Mágnesszelep doboz szerelés…

 • ezután következik a KPE csővezeték árokba helyezése, a terv szerint a megfelelő típusú szórófejek a vezetékre történő felrakása. A szórófejek is mindig a talaj szintével megegyező magasságba kell hogy kerüljenek. Se nem lejjebb, sem nem feljebb, hogy a fűnyíró nehogy végezzen vele.
 • a mágnesszelepek összerakása, vezetékelése következik.
 • a következő lépés a vezérlő automatika és az esőérzékelő felszerelése, amit szintén előre megtervezett helyre teszünk. Figyelni kell rá, hogy lehetőleg fedett vagy zárt helyre kerüljön vagy erre speciálisan kialakított dobozba szereljük, hogy az eső és víz ne érje.
 • a vezérlőtől a mágnesszelepekig ki kell építeni az elektromos vezetékelést is.
 • majd az összeszerelt, összeíllesztett csővezetéket víznyomás alá helyezzük. Még az árkok betemetése előtt fontos nyomáspróbát és alapos áttekintést végezni
 • ha minden rendben betemetjük az árkokat, beállítjuk a szórófejeket és beprogramozzuk a vezérlő egységet
Szórófej beállítás betemetés előtt...

Szórófej beállítás betemetés előtt…

 • amennyiben szükséges helyreállítjuk a kertet, összetakarítás és elpakolás után átadásra kerül az automata öntözőrendszer, mely során betanítjuk az öntöző használatát és átadjuk a magyar nyelvű használati útmutatókat és dokumentációkat.

Hibák amikre érdemes odafigyelni.
Mint a bevezetőben említettük az öntözőrendszer tervezése, telepítése ma már külön szakma. Sok a piacon lévő kokler, de szerencsére nagyon sok jó szakember is van. Figyeljen a következő hibákra, így könnyen kiszúrhatja, hogy valaki ért hozzá vagy sem:

 • egy zónán belül két vagy más funkcióval rendelkező szórófejet nem szabad beépíteni. Az eredmény túl- vagy alul öntözés lesz.
 • nincs megfelelő átfedés a zónák között. Ez öntözetlen területet fog eredményezni
 • nem veszik figyelembe tervezéskor a víznyomást, ezért csökenő teljesítményű öntöző alul öntözést fog eredményezni.
 • nem veszik figyelembe a növények vízigényét
 • a csővezetéket a kertben keresztül-kasul fektetik le